Studia Kinanthropologica 2009, 10(2):81-87

Výživa a pitný režim jako předpoklad pro pohybovou činnost

Vladislav Kukačka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra pohybových a sportovních aktivit

Práce je zaměřena na výzkum některých aspektů výživy a pitného režimu na souboru 1 074 studentů Jihočeské univerzity, kteří navštěvovali některou z forem tělesné výchovy. Nestandardizovaný dotazník obsahoval 7 otázek, které jsou blíže uvedeny v metodice. Z hlediska subjektivního hodnocení kvality výživy vyjádřilo 68,3 % oslovených studentů spokojenost se svou výživou (27,7 % spokojeni nejsou). Tomuto procentuelnímu hodnocení odpovídá přibližně i optimální denní četnost stravy, kdy 66,8 % uvádí četnost stravy 4 až 5 krát denně. Dobré znalosti zdravé výživy vyjadřuje 91,7 % oslovených studentů, což se projevuje relativně vysokou pravidelnou i nepravidelnou konzumací ovoce u 94,3 % a zeleniny u 95,1 % oslovených studentů. Z hlediska subjektivně hodnocené denní spotřeby tekutin je pouze 50,4 % studentů přesvědčeno o dostatečném množství denních tekutin. Tento názor zcela neodpovídá zjištěným údajům, protože pouze 38,8 % sledovaných studentů vykazuje denní spotřebu tekutin 2 litry a více.

Klíčová slova: výživa; pitný režim; pohybová činnost; studenti JU

Zveřejněno: 30. září 2009  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kukačka V. Výživa a pitný režim jako předpoklad pro pohybovou činnost. Studia Kinanthropologica. 2009;10(2):81-87.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Cayce, E. (1997). 100 + 1 receptů pro zdraví a krásu. Praha: Eko-konzult.
  2. Clarková, N. (2004). Sportovní výživa. Praha: Grada.
  3. Fořt, P. (1998). Výživa pro kulturistiku a fitness. Pardubice: Svět kulturistiky.
  4. Fořt, P. (2005). Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada.
  5. Hynek, B. (2009). Regenerace. Čaj a jeho význam v pitném režimu, 17(1), s. 12-13.
  6. Chrástka, M. (2007). Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada.
  7. Konopka, P. (2004). Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp.
  8. Kukačka, V. (2009). Zdravý životní styl. České Budějovice: ZF JU v Č.Bu.
  9. Oppliger, P. (2004). Der Grüne Tee. Fona Verlag.
  10. Salzmann, J. (2006). Středomořská strava, moderní způsob výživy. Regena.15(12), s. 2-3.
  11. Tichanovský, B. (2008). Pijte vodu na zdraví. Regena. 17(8).
  12. Vojvoda, A. (2009). Pitný režim v zimě. Regena. 18(2), s. 32.
  13. Výmola, F. (2007). Desatero preventivní výživy. Regena. 16(2), s. 19.

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), která umožňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.