Studia Kinanthropologica 2020, 21(3):253-259
LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování
- 1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví
- 2 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu
LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.
Klíčová slova: LC omega-3 mastné kyseliny; EPA a DHA mastné kyseliny; školní stravování
Zveřejněno: 30. září 2020 Zobrazit citaci
Reference
- Calder, P. C., Carr. A. C., Gombart, A. F., Eggesdorfer, M., & Paulin, L., (2020). Optimal nutrition status for a well-functioning immune systém is an important factor to protect against viral infections. Nutrients, 12 (4), 1181. doi: 10.3390/nu12041181
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jedlinski, Z. (2020). Zvýšení spotřeby potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin ve vybrané mateřské škole (Diplomová práce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Česká republika).
- Kudlová, E. (2018). Referenční rozmezí příjmu pro celkové tuky a adekvátní příjem pro mastné kyseliny. Výživa a potraviny, 1, 16-17.
- Svobodová, J. (2020). Možnosti sledování vlivu zvýšené spotřeby zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plasmě konzumentů (Diplomová práce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Česká republika).
- Velíšek, J. (2002). Chemie potravin. Tábor: Ossis.
- Danmarks tekniske Universitet. (2020). Získáno 20. října 2020, z https://frida.fooddata.dk/?lang=en
- Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. (2020). Vyhláška č. 107/2005 Sb., Získáno 19. prosince 2020, z https://www.msmt.cz/vzdelavani/skolni-stravovani
- Zákony pro lidi. (2020). Vyhláška č. 107/2008 Sb., Získáno 15. září 2020, z https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-107
Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), která umožňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.