Studia Kinanthropologica 2020, 21(3):253-259

LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increase in school catering

M. Pešek1, J. Schuster2,*, Z. Jedlinski1, J. Svobodová1
1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví
2 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu

LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of the Czech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increase their income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fish as source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is to develop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products were drawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHA fatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding to the recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling and controlling the diet in terms of omega-3 fatty acids.

Keywords: LC omega-3 fatty acids; EPA and DHA fatty acids; school catering

Published: September 30, 2020  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pešek M, Schuster J, Jedlinski Z, Svobodová J. LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increase in school catering. Studia Kinanthropologica. 2020;21(3):253-259.
Download citation

References

  1. Calder, P. C., Carr. A. C., Gombart, A. F., Eggesdorfer, M., & Paulin, L., (2020). Optimal nutrition status for a well-functioning immune systém is an important factor to protect against viral infections. Nutrients, 12 (4), 1181. doi: 10.3390/nu12041181 Go to original source... Go to PubMed...
  2. Jedlinski, Z. (2020). Zvýšení spotřeby potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin ve vybrané mateřské škole (Diplomová práce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Česká republika).
  3. Kudlová, E. (2018). Referenční rozmezí příjmu pro celkové tuky a adekvátní příjem pro mastné kyseliny. Výživa a potraviny, 1, 16-17.
  4. Svobodová, J. (2020). Možnosti sledování vlivu zvýšené spotřeby zeleniny a potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin na hladinu alimentárních antioxidantů a omega-3 mastných kyselin v krevní plasmě konzumentů (Diplomová práce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Česká republika).
  5. Velíšek, J. (2002). Chemie potravin. Tábor: Ossis.
  6. Danmarks tekniske Universitet. (2020). Získáno 20. října 2020, z https://frida.fooddata.dk/?lang=en
  7. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. (2020). Vyhláška č. 107/2005 Sb., Získáno 19. prosince 2020, z https://www.msmt.cz/vzdelavani/skolni-stravovani
  8. Zákony pro lidi. (2020). Vyhláška č. 107/2008 Sb., Získáno 15. září 2020, z https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-107

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.