Studia Kinanthropologica 2020, 21(2):171-178

Vliv energetického nápoje s kofeinem na změnu reakční doby na optický podnět u mužů

V. Kukačka1,*, J. Schuster1, M. Bauerová2
1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu
2 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví

Cílem práce bylo zjistit vliv energetického nápoje - Red Bull na reakční dobu na optický podnět u mužů. Zkoumaný soubor měl 10 osob ve věku 25 až 30 let. Reakční doba se měřila pomocí reaktometru s přesností měření na 1 milisekundu. Po zjištění klidových průměrných hodnot reakční doby 337 ms byla podána dóza Red Bullu 250 ml a následné měření po 1 hodině ukázalo snížení průměrné reakční doby na hodnotu 325 ms (o 12 ms, 3,6 %). Měření po dvou hodinách vykázalo stejné průměrné hodnoty - 325 ms. Po podání 500 ml Red Bull došlo po hodině ke snížení reakční doby z průměrné klidové hodnoty 336 ms na průměrnou hodnotu 325 ms (snížení o 11 ms, 3,3 %). Po dvou hodinách působení stimulačních látek v Red Bullu se opět reakční doba udržela na přibližně stejné úrovni - průměrná hodnota 326 ms.

Klíčová slova: energetické nápoje; Red Bull; reakční doba; muži ve věku 25 až 30 let - příslušníci AČR

Zveřejněno: 30. září 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kukačka V, Schuster J, Bauerová M. Vliv energetického nápoje s kofeinem na změnu reakční doby na optický podnět u mužů. Studia Kinanthropologica. 2020;21(2):171-178.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Balbus, J. M., Szeward, W., Bolla, K. I., & Chwartz, B. S. (1998). Simple visual reaction time in organolead manufacturing workes: influence of the interstimulus interval. Archives of Environmental Health, 53 (4), 264-270. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Banga, S., Kumar, V., Suri, S., Kaushal, M., Prasad, R., &, Kaur, S. (2020). Nutraceutical Potential of Diet Drinks: A Critical Review on Components, Health Effects, and Consumer Safety. Journal of the American College of Nutrition, 39 (3), 272-286. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Best, B. (2015). Is Caffeine a Health Hazard. Získáno 27. listopad 2015, z http://www.benbest.com/health/caffeine.html#contents
  4. Brisswalter, J., Arcelin, R., Audiffren, M., & Delignieres, D. (1997). Influence of physical exercise on simple reaction time: effect of physical fitness. Perceptual Motor Skills, 85 (3), 1019-1027. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Oxford, UK: Elsevier/Academic Press.
  6. Demirarslan, H. (2016). Visual information processing and response time in traffic-signal cognition. Získáno 20. únor 2014, z http://stinet.dtic.mil/cgibin/GetTRDoc?AD=ADA248165&Location=U2&doc=GetTRDoc.pdf
  7. Giles, G. E., Mahoney, C. R., Brunyé, T. T., Gardony, A. L., Taylor, H. A., & Kanarek, R. B. (2012). Differential cognitive effects of energy drink ingredients: Caffeine, taurine, and glucose. Pharmacology, Biochemistry and Behavior, 102, 569-577. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Guerreiro, S., Toulorge, D., Hirsch, E., Marien, M., Sokoloff, P., & Michel, P. (2008). Paraxanthine, the primary metabolite of caffeine, provides protection against dopaminergic cell death via stimulation of ryanodine receptor channels. Molecular Pharmacology, 74 (4), 980-989. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Heller, J., & Vodička, P. (2000). Počítačové řešení diagnostiky senzomotorických funkcí. Závěrečná zpráva projektu FRVŠ č. 1369. Praha: Univerzita Karlova.
  10. Church, D. D., Hoffman, J. R., LaMonica, M. B., Riffe, J. J., Hoffman, M. W., Baker, K. M., Varanoske, A. N., Wells, A. J., Fukuda, D. H., & Stout, J. R. (2015). The effect of an acute ingestion of Turkish coffee on reaction time and time trial performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12 (1), 45-54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Kim, W. (2003). Debunking the effects of taurine in Red Bull energy drink. Nutrition, 9 (1), 43-40.
  12. Krejčí, I. (2000). O kávě a čaji, aneb, Víme, proč je pijeme?. Praha: Grada.
  13. Kukačka, V., Maršálek, M., & Zedníková, J. (2006). Změny reakční doby u jezdců po tréninkové zátěži. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Animal Sciences, 23 (1), 59-63.
  14. Kukačka, V., Pavličíková, H., & Žižkovský, M. (2016). Vliv alkoholu na reakční dobu u mužů. Studia Kinanthropologica, 17 (3), 311-318. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Lage-Yusty, A., Villar-Blanco, L., & Lopez-Hernandez, J. (2019). Evaluation of caffeine, vitamins and taurine in energy drinks. Journal of Food and Nutrition Research, 8 (2), 107-114.
  16. Loder, E. (2005). Fixed drug combinations for the acute treatmentof migraine: place in therapy. CNS Drugs, 19 (9), 769-784. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Marczinski, C. A., Fillmore, M. T., Henges, A. L., Ramsey, M. A., & Ch. R., Young. (2012). Effects of energy drinks mixed with alcohol on information processing, motor coordination and subjective reports of intoxication. Exp Clin Psychopharmacol, 20 (2), 129-138. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Měkota, K., & Novosad, J. (2005). Motorické schopnosti. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  19. Quinlivan, A., Irwin, C., Grant, G. D., Anoopkumar-Dukie, S., Skinner, T., Leveritt, M., & Desbrow, B. (2015). The effects of Red Bull energy drink compared with caffeine on cycling time-trial performance. International journal of sports physiology & performance, 10 (7), 897-901. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Reissig, C. J. (2009). Caffeinated energy drinks-A growing problem. Drug Alcohol Depem, 99 (1-3), 1-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Senel, O., & Eroglu, H. (2006). Correlation between reaction time and speed in elite soccer players. Journal of Exercise Science & Fitness, 4 (2), 126-130.
  22. Roldan, M., Echeverry-Alzate, V., Buhler KM; Sanchez-Diez, I. J., Calleja-Conde, J., Olmos, P., Boehm, S. L., & Maldonado, R. (2018). Red Bull energy drink increases consumption on higher concentrations of alcohol. Addiction Biology, 23 (5), 1094-1105. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Schlittenlacher, J., & Ellermeier, W. (2015). Simple reaction time to the onset of time-varying sounds. Attention, Perception, & Psychophysics, 77 (7), 2424-2437. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Seifert, S. M. (2011). Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults. Pediatrics, 127 (3), 511-528. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Straus, J., & Danko, F. (2009). Reakční čas na náhodný podnět vyjadřující komplexní motorickou odezvu - pilotní studie. Pohybové ústrojí, 16 (1, 2), 52-63.
  26. Velíšek, J. (2002). Chemie potravin 3. 2. vyd. Tábor: OSSIS.
  27. Verbeeck, R. (2008). Pharmacokinetics and dosage adjustment in patients with hepatic dysfunction. Eur. J. Clin. Pharmacol, 64 (12), 1147-1161. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Winston, A. P., Hardwick, E., & Jaberi, N. (2005). Neuropsychiatric effects of caffeine. Advances in Psychiatric Treatment, 11 (11), 432-439. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Williams, J. M., & Andersen, M. B. (1997). Psychosocial influences on central and peripheral vision and reaction time during demanding tasks. Journal of Behavioral Medicine, 22 (4), 160-167. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Winklerová, D. (2010). Energy drinks a "Smart drinks. Výživa a potraviny, 65, 48-49.

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), která umožňuje distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.